Young boy in an orange vest running joyfully on an autumn forest path, followed by a girl and an adult

Zdrowie jelit i odporność

Bakterie żyją na naszej skórze, w naszych ustach i nosie, ale przede wszystkim w naszych jelitach. Nic więc dziwnego, że nasze jelita odgrywają znaczącą rolę w układzie odpornościowym organizmu.

Illustration of a human gut, depicted in an icon format with abstract lines and shapes representing the digestive system.

Zdrowie zaczyna się w jelitach

Oprócz tlenu, żywność jest niezbędna do życia człowieka. To nasz układ trawienny musi wydobyć z niej potrzebne nam składniki odżywcze, co nie zawsze jest łatwym zadaniem. W naszych jelitach toczy się nieustanna walka między dobrymi i złymi bakteriami.

Jeśli liczba złych bakterii zaczyna przewyższać liczbę dobrych, powstaje nierównowaga w przewodzie pokarmowym. Jest to znane jako dysbioza i może powodować problemy takie jak biegunka, zaparcia, wzdęcia, bóle brzucha i nieszczelne jelita. Jednak problemy mogą wykraczać poza jelita. Nowe badania wskazują na silny związek między niezrównoważoną mikroflorą a na przykład cukrzycą, otyłością i chorobami układu krążenia.

Smiling father holding hands with two young boys as they run along a sunlit forest path in autumn, with colorful leaves around them Smiling father holding hands with two young boys as they run along a sunlit forest path in autumn, with colorful leaves around them

Układ odpornościowy – pierwszy zespół reagujący organizmu

W naszym nowoczesnym świecie zaczynamy dostrzegać korzyści wszechstronnego zdrowego stylu życia dla naszego układu odpornościowego. Ważnym elementem układanki jest tutaj jedzenie i jego trawienie.

Około 80 procent naszych komórek odpornościowych znajduje się w przewodzie pokarmowym. A spożywane przez nas jedzenie dostarcza nam różnych substancji, które przyczyniają się do prawidłowego funkcjonowania układu odpornościowego.

Witamina D może służyć jako przykład. Naturalne źródła witaminy D obejmują: ryby, tran, żółtko jaja. Jest ona również produkowana w naszym organizmie ze światła słonecznego. Ponieważ poziom witaminy D może wymagać suplementacji w zależności od pory roku i wzorców żywieniowych, regularne przyjmowanie suplementów bakterii kwasu mlekowego, które również zawierają witaminę D, takich jak te od BioGaia, jest doskonałym sposobem na utrzymanie odpowiedniego stężenia zarówno naturalnej mikroflory, jak i witaminy D w naszym organizmie.