Family playing in a grassy field at sunset, with one adult lifting a joyful child into the air while another child raises their arms in excitement.

Rola witaminy D

„Witamina słońca” – witamina D jest niezbędna dla organizmu i na wiele sposobów wpływa korzystnie na ogólne samopoczucie.

Witamina D jest wyjątkowa

W przeciwieństwie do innych witamin, organizm może sam produkować witaminę D. Z tego powodu nie działa ona jak większość witamin w naszym organizmie, ale bardziej jak hormon – substancja przekaźnikowa, która reguluje podstawowe procesy fizjologiczne.

Od 10 do 20 procent naszego dziennego zapotrzebowania na witaminę D pokrywa dieta. Jednak naturalne źródła witaminy D w żywności są ograniczone. Najwyższe stężenia występują w tłustych rybach, takich jak łosoś, śledź lub makrela. Witaminę D zawierają również wątroba, żółtko jaja i niektóre grzyby. Skutecznym sposobem na uzupełnienie witaminy D przez organizm jest ekspozycja na słońce. Tutaj organizm może syntetyzować witaminę D z promieni UVB, co dało jej przydomek „witamina słoneczna”. Na szczęście nie są wymagane długie sesje opalania, regularne spędzanie krótszych okresów czasu na świeżym powietrzu latem z odsłoniętymi i wystawionymi na słońce dłońmi, twarzą i ramionami lub nogami wystarczy, aby uzyskać wystarczającą ilość witaminy D (należy unikać oparzeń słonecznych).

Selection of vitamin D-rich foods, including salmon, cheese, eggs, mushrooms, and butter, arranged on a gray surface, with an orange icon featuring the letter D and a sun symbol.

Did you know: In late autumn, winter and start of spring the sun is too weak that in a moderate climate a sufficient dose of vitamin D can be produced. Other factors that influence Vit D production: clothes, BMI, age, latitude, sun screen, skin colour, diet and genes.

Happy family of three walking in a grassy field at sunset, with the parents swinging their child between them Happy family of three walking in a grassy field at sunset, with the parents swinging their child between them

Wszechstronna

Witamina D z pewnością nie jest cudownym lekarstwem na wszystkie dolegliwości, ale jest substancją, której organizm ludzki potrzebuje do wielu różnych procesów fizjologicznych.

Receptory witaminy D (VDR) można znaleźć w niemal wszystkich komórkach organizmu. Chociaż ten wszechstronny składnik jest znany z budowy i utrzymania mocnych kości i mięśni, przyczynia się również do prawidłowego wchłaniania/wykorzystywania wapnia i fosforu. Jest niezbędny do podziału komórek i przyczynia się do prawidłowego funkcjonowania układu odpornościowego.

Three generations of women sitting on a couch: a grandmother, mother, and baby girl, enjoying each other's company at home

Witamina D przez całe nasze życie

Zalecane spożycie witaminy D różni się w zależności od wieku niemowlęcego i seniorów. W pierwszym roku życia witamina D jest niezbędna do prawidłowego wzrostu i rozwoju kości, zębów i układu odpornościowego. W związku z tym rodzice muszą zapewnić swojemu dziecku wystarczającą ilość witaminy D.

Istotna rola witaminy D trwa przez całe dzieciństwo i dorosłość, ponieważ pomaga utrzymać kości i zęby oraz promuje prawidłowe funkcjonowanie układu odpornościowego. Staje się to jeszcze ważniejsze dla kobiet w ciąży, ponieważ wspomaga ich układ odpornościowy oraz prawidłowy wzrost i rozwój kości dziecka.

Happy grandmother and granddaughter holding hands and spinning around in a grassy park, enjoying a playful moment together.

Witamina D i osoby starsze

W miarę jak wkraczamy w wiek podeszły, wiele procesów w naszym organizmie zaczyna zwalniać, co wpływa również na produkcję witaminy D. Kluczowe jest przyjmowanie odpowiedniej ilości witaminy D i wapnia w ramach dobrze zbilansowanej diety, a także aktywności fizycznej.

Witamina D pomaga zmniejszyć ryzyko upadku związanego z niestabilnością postawy i osłabieniem mięśni. Upadki są czynnikiem ryzyka złamań kości u mężczyzn i kobiet w wieku 60 lat i starszych. Wspomaga również prawidłowe funkcjonowanie układu odpornościowego. W miesiącach zimowych suplementacja witaminy D, np. tabletkami do żucia BioGaia Protectis + wit. D3, może być pomocna dla osób mieszkających w klimacie umiarkowanym.

ZALECENIA DOTYCZĄCE SPOŻYCIA WITAMINY D*

Małe dzieci (7-11 miesięcy)* 10 mikrogramów/dzień
Dzieci i dorośli (1 – 70 lat)** 15 mikrogramów/dzień
Dorośli w wieku 19 – 70 lat* 15 mikrogramów/dzień
Kobiety w ciąży* 15 mikrogramów/dzień
Osoby powyżej 70 roku życia* 20 mikrogramów/dzień
*Instytut Medycyny USA/Kanada
**Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności
"A young girl in a striped shirt and apron smiling while watching an adult, also in an apron, chop vegetables in a kitchen. Fresh vegetables are spread out on the table. "A young girl in a striped shirt and apron smiling while watching an adult, also in an apron, chop vegetables in a kitchen. Fresh vegetables are spread out on the table.

Witamina D i jelita

Nasz układ pokarmowy odgrywa istotną rolę w systemie obronnym naszego organizmu, ponieważ około 80% naszych komórek odpornościowych znajduje się w jelitach.

W związku z tym dobrym pomysłem jest utrzymanie go w dobrym nastroju i napełnienie wartościową mikroflorą oraz dodanie witaminy D do diety, jako sposobu na wsparcie prawidłowego funkcjonowania układu odpornościowego zarówno dla Ciebie, jak i Twojej rodziny. Spędzanie czasu na świeżym powietrzu z umiarkowaną ekspozycją na słońce, ćwiczenia, zdrowe odżywianie, wystarczająca ilość snu i redukcja stresu mogą wspierać jelita i układ odpornościowy. Dobrze przebadany szczep probiotyczny Limosilactobacillus reuteri Protectis może pomóc utrzymać odpowiednie stężenie naturalnej mikroflory jelitowej. Połączone, aby stworzyć wymarzony zespół, dwa składniki Limosilactobacillus reuteri Protectis i witamina D wspierają ogólne samopoczucie i układ odpornościowy.
 

Jak działa układ odpornościowy?

Jak działa układ odpornościowy?

Nasz układ odpornościowy jest jednym z najbardziej złożonych układów w naszym ciele i specjalizuje się w obronie. Można go podzielić na dwa współpracujące mechanizmy obronne, które są ze sobą powiązane na różne sposoby.